Vodnik za bolnike z akutnimi levkemijami (ALL)

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L je v sodelovanju s strokovnjaki Kliničnega oddelka za hematologijo, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, izdalo informativno knjižico: »Nevtropenija kot pogost in nevaren neželen učinek kemoterapije«.


Z vsebinami knjižice želimo bolnike z rakom in njihove svojce na poljuden, a vendar strokovno pravilen način opozoriti na nevarne neželene učinke kemoterapevtskega zdravljenja.  Bralec bo v knjižici spoznal vlogo in pomen nevtrofilcev v imunskem sistemu, ki organizem varujejo pred najrazličnejšimi povzročitelji okužb. V nadaljevanju se bo seznanil z  različnimi vzroki nevtropenije oziroma stanja zmanjšanega števila nevtrofilcev v krvi. V prvi vrsti pa se knjižica osredotoča na nevtropenijo kot posledico zdravljenja s citostatiki. Prav nevtropenija je namreč najpogostejši in najnevarnejši zaplet kemoterapevtskega zdravljenja, saj huda lahko povsem ohromi obrambni mehanizem bolnika. Zato lahko za bolnika postane neznatna, za zdravega človeka povsem nenevarna okužba, lahko usodna. Hkrati pa huda nevtropenija ogroža predvideno shemo kemoterapije, ki mora, da bo učinkovita, potekati ob nespremenjenih odmerkih zdravil, v predvidenih intervalih ter brez zamud.

Da bi bolnik prepoznal znake hude nevtropenije, se knjižica izdatno posveča kliničnim znakom, ki terjajo takojšen obisk zdravnika. Bolnika seznani s postopki zdravljenja  hude nevtropenije v bolnišnici ter s primarno in sekundarno preventivo, za katero se pri nekaterih skupinah bolnikov lahko odločijo zdravniki.

Nosilke zdravstvene nege s Kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani bralca opremijo s praktičnimi napotki o primerni in dovoljeni prehrani nevtropeničnega bolnika in najpogostejših prehranskih težavah, ki se lahko pojavijo. Seznanijo ga z napotki za primerno osebno in izjemno pomembno ustno higieno, saj so prav razjede v ustni votlini za nevtropeničnega bolnika izredno nevarne, hkrati pa zelo boleče in mu lahko povzročajo veliko težav. Knjižica se posveča tudi spolnosti, ki je ob kemoterapevtskem zdravljenju zaradi različnih okoliščin že tako otežena, v času nevtropenije pa so spolni odnosi zaradi večje možnosti okužb celo odsvetovani.

Na koncu knjižice so razumljiva pojasnila na vprašanja, ki se nevtropeničnim bolnikom pogosto porajajo. Na koncu je na voljo še priročen slovarček, v katerem bralec lahko preveri vse tiste pojme, s katerimi se ob prebiranju te informativno res bogate in uporabne  knjižice morda sreča prvič.

Knjižica se zaključi s predstavitvijo ter informacijami o aktivnostih Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.


Prenesite e-vodnik za bolnike z akutnimi levkemijami (External link opens in new tab or windowprenesi)


Naročite vodnik po pošti

 
Ime in priimek
Telefon
Ulica in hišna številka
E-mail
Kraj
Poštna številka in pošta

Strinjam se s pogoji poslovanja
 


Naročite vodnik po telefonu

Za naročilo vodnika nas lahko tudi pokličete na tel. št. 040 240 950 ali nam pišete na e-naslov External link opens in new tab or windowinfo@limfom-levkemija.org, in poslali vam ga bomo po pošti.


Za vodnike lahko povprašate tudi v specialistični ambulanti oziroma na bolniškem oddelku v UKC Ljubljana, na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v UKC Maribor in v splošnih bolnišnicah v Celju, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Novem mestu, Izoli in Novi Gorici.
V procesu zdravljenja je zelo pomembno, da bolnik čim bolje sodeluje s svojim zdravnikom. Zato potrebuje poljudne, vendar sveže in strokovne informacije o svoji bolezni in možnostih zdravljenja. Zdravniki imajo pogosto skopo odmerjen čas za pogovor z bolniki, zato so vodniki za bolnike in druga informativna gradiva v veliko pomoč.

V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, smo na pobudo bolnikov in v sodelovanju s slovenskimi zdravniki ter drugimi zdravstvenimi strokovnjaki pristopili k pripravi vodnikov za bolnike s posamezno diagnozo in tako že izdali vodnike za bolnike z NHL, KLL, KML, MDS in HL ter knjižico Nevtropenija, ki govori o nevtropeniji, ki pogosta neželena spremljevalka zdravljenja s kemoterapijo in daje nasvete, kako jo prepoznati in zdraviti.

Vodnike za bolnike so poleg bolnikov in svojcev dobro sprejeli tudi zdravniki specialisti ter zdravniki družinske medicine. Je odlično dopolnilo in pomoč pri pogovoru z bolniki. Poudariti pa moramo, da te knjižice ne morejo in ne smejo nadomestiti pogovora z zdravnikom!