Vodnik - Kronična mieloična levkemija


Kronična mieloična levkemija je v zadnjih desetih letih postala dobro obvladljiva kronična bolezen, ki se zdravi s tarčnimi zdravili. Bolniki se (razen v primeru zapletov ali napredovanja bolezni) zdravijo doma z zdravili in prihajajo k specialistu hematologu v ambulanto na kontrolne preglede.


Zato je zdravljenje kronične mieloične levkemije 'tek na dolge proge' in potrebno se je naučiti živeti tudi z negotovostjo.


V prvem delu vodnika so razložene in slikovno ponazorjene informacije o bolezni in zdravljenju. Vključene so najnovejše mednarodne izkušnje, ki so jih z nami delili člani dveh velikih ameriških združenj bolnikov, kateri pripravljajo strokovne informacije za svoje bolnike. Slovenski zdravniki hematologi so vse podatke iz tujih virov skrbno pregledali in dopolnili s podatki o obolevnosti in zdravljenju v Sloveniji.


Drugi del vodnika je namenjen vprašanju, kako poskrbeti zase. Bralec si lahko prebere napotke, kako se spopadati z negotovostjo ob tej bolezni in kako poiskati in kako si pomagati s podporo svojih bližnjih ter organizacij in širše družbe.


Sledijo napotki o primerni prehrani, slovarček uporabljenih medicinskih izrazov, opogumljajoča zgodba bolnice s to boleznijo in pa nasveti, kje in kako najti ustrezne nove informacije na spletu.


Prenesi e-vodnik za bolnike s kronično mieloično levkemijo (External link opens in new tab or windowprenesi)Naročite vodnik po pošti

 
Ime in priimek
Telefon
Ulica in hišna številka
E-mail
Kraj
Poštna številka in pošta

Strinjam se s pogoji poslovanja
 


Naročite vodnik po telefonu

Za naročilo vodnika nas lahko tudi pokličete na tel. št. 040 240 950 ali nam pišete na e-naslov limfom.levkemija@gmail.com, in poslali vam ga bomo po pošti.


Za vodnike lahko povprašate tudi v specialistični ambulanti oziroma na bolniškem oddelku v UKC Ljubljana, na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v UKC Maribor in v splošnih bolnišnicah v Celju, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Novem mestu, Izoli in Novi Gorici.


 

V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, se zahvaljujemo vsem, ki so s svojim znanjem, z izkušnjami in osebno zavzetostjo prispevali k izidu vodnika, ki je pred vami.


Posebna zahvala gre doc. dr. Ireni Preložnik Zupan, dr. med, ki je Vodnik za bolnike s KML strokovno obdelala in ga v skrbi za bolnike, ki se zdravijo po Sloveniji, dopolnila s pomembnimi vsebinami. Zahvaljujemo se vsem zdravstvenim strokovnjakom, ki so prav tako sodelovali pri nastajanju vodnika, zlasti prof. dr. Petru Černelču, dr. med., prim. Jožetu Pretnarju, dr. med., Denis Mastnak Mlakar, dipl. med. sestri, ter Dušanu Enovi, univ. dipl. ing. psihologije. Z mislijo na bolnike in z veliko mero občutka za njihove potrebe so pomagali pripraviti vsebino vodnika.