Zdravljenje MDSNačini zdravljenja MDS

 

Izbira najboljšega načina zdravljenja MDS je odvisna od vrste MDS, stopnje tveganja in splošnega zdravstvenega stanja bolnika. Možnosti zdravljenja vključujejo:

• podporno zdravljenje,

• intenzivno zdravljenje s citostatiki in presaditev krvotvornih matičnih celic.

• novejše terapevtske možnosti: manj intenzivno zdravljenje s citostatiki.

 


Cilji zdravljenja MDS


Prvi cilj zdravljenja MDS je lajšanje simptomov bolezni. Ker so simptomi posledica zmanjšanja števila krvnih celic, je zdravljenje usmerjeno v normalizacijo števila krvnih celic. To se lahko hitro doseže s transfuzijami eritrocitov ali trombocitov. Na dolgi rok pa se lahko to doseže z nekaterimi zdravili in s presaditvijo krvotvornih matičnih celi.

Vaš zdravnik se bo odločil, kdaj in katere transfuzije potrebujete. V ta namen vam lahko vaš zdravnik:

• predpiše pripravke eritrocitov in trombocitov, pri katerih so s filtracijo odstranili levkocite. Na ta način se zmanjša možnost imunskega odziva organizma in nezaželene reakcije na transfuzijo.

• transfuzijo  trombocitov predpiše le v primeru krvavitve ali kot pripravo na operativni poseg. S tem zmanjša tveganje za nastanek protiteles  proti trombocitom. Če

pride do nastanka takih protiteles, se učinkovitost transfuzij trombocitov močno zmanjša.

 

 

Možnosti zdravljenja, kadar presaditev ni mogoča

 

Pri vseh bolnikih z MDS presaditev kostnega mozga žal ni mogoča. Za bolnike, ki imajo MDS z velikim tveganjem, v zadnjem času obstajajo tudi nekatere novejše možnosti zdravljenja, ki lahko pomembno izboljšajo kakovost bolnikovega življenja. Azacitidin (Vidaza) je zdravilo, ki sicer ne ozdravi MDS, vendar vpliva na upočasnitev napredovanja bolezni.  Če je zdravljenje učinkovito, se poveča tudi tvorba krvnih celic.